Lessen. 1700 gedeporteerden

Panorama de Lessines, 1890

 

BADILON VERTELT. Op 25 september 1915 bij dageraad wordt opzichter Badilon B., 54 jaar oud, bij hem thuis gearresteerd, net als 85 arbeiders en 7 opzichters van de steengroeven. Hij wordt in Lessines opgesloten en op 1 oktober van datzelfde jaar wordt hij door de Duitse militaire rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenis. In een beestenwagen wordt hij voor gedwongen arbeid meegenomen naar de kampen van Aken en Düsseldorf. 

 

 

Tijdens zijn gevangenschap wordt hij slecht behandeld en krijgt hij haast geen eten ; de Moffen laten hem slechts 5 à 6 minuten per dag een luchtje scheppen, behalve als het heel slecht weer is en het pijpenstelen regent : dan moet hij drie kwartier lang buiten rondwandelen !

 

 

De levensomstandigheden zijn verschrikkelijk. Acht maanden lang blijft hij weigeren om te werken, net zoals zijn collega-steenhouwers van Lessines.

TERUGKEER NIET ZONDER MOEILIJKHEDEN. In april 1916 keert Badilon terug naar Lessines. Zijn familieleden schrikken als ze hem zien: hij is 30 kilo vermagerd en hij is ernstig ziek. In de zomer van 1917 is hij nog steeds niet in staat om zijn werk als opzichter weer op te nemen. 

 

 

 

Badilon sterft op 19 mei 1924 op 63-jarige leeftijd en laat een vrouw en drie meerderjarige kinderen achter. 

 

 

 

 

" Badilon is groot en stevig gebouwd ; hij ziet eruit als een man die sterk geweest moet zijn. Maar als je aandachtiger kijkt, zie je dat hij het getekende gelaat heeft van iemand die lijdt en veel heeft geleden."

 

 

Jouw Familie.

Zijn er slachtoffers in je familie of dorp waar je meer van wil weten ?

Begin je onderzoek

Andere verhalen