Over deze website

DOELSTELLINGEN

De DG Oorlogsslachtoffers bewaart 240.000 dossiers van personen van wie tijdens de Eerste Wereldoorlog de lichamelijke integriteit werd aangetast, op Belgisch grondgebied of in de bezette gebieden. Honderd jaar na het begin van dit conflict heeft de DG het initiatief genomen om een virtuele tentoonstelling te creëren, in de vorm van de website www.belgischeburgers14-18.be.

Deze uitgebreide documentatie wordt vanuit wetenschappelijk en familiekundig standpunt nog veel te weinig gebruikt. Daarom staat ze centraal in dit project, dat deze documentatie – algemene inlichtingen, verhalen in hun context, getuigenissen en beeldmateriaal – in de kijker moet plaatsen.

De wetenschappelijke en educatieve inhoud (teksten, beeldmateriaal en multimedia) op deze website is afkomstig uit de archieven van de DG Oorlogsslachtoffers, tenzij anders wordt vermeld. De exacte naam van de slachtoffers werd bewust geheimgehouden, om de privacy van de families te vrijwaren. De verhalen en documenten werden gekozen om hun kwaliteit als voorbeeld. Ze werden aangevuld met tal van externe bronnen, waarvan de exacte referentie hieronder vermeld staat.

De inhoud van de website (en ook de hyperlinks) kan op om het even welk ogenblik worden aangepast, gewijzigd of aangevuld zonder waarschuwing of communicatie hierover.

Het project werd financieel gesteund door de FOD Sociale Zekerheid en het Commissariaat-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

 

BRONNEN

Belgica (Bibliothèque numérique de la Bibliothèque royale de Belgique / Digitale bibliotheek van de Koninklike Bibliotheek van België)(Bruxelles / Brussel) - http://belgica.kbr.be

Bibliothèque Nationale de France (Paris) – Gallica (Bibliothèque numérique) - http://gallica.bnf.fr

Cercle d'histoire de l'entité lessinoise (Lessines) - Monsieur Michel Duhaut

Direction générale des Victimes de la Guerre (SPF Sécurité sociale, Bruxelles) – Service Archives et Documentation (SVG-DOS) – http://warvictims.fgov.be

Europeana 1914-1918 – untold stories & official histories of WW1: www.europeana1914-1918.eu

Europeana exhibitions :
http://exhibitions.europeana.eu/exhibits/show/europeana-1914-1918-en

http://exhibitions.europeana.eu/exhibits/show/14-18-collections-de.

Imperial War Museums (London) : www.iwm.org.uk

Library of Congress (Washington) - Bain Collection - http://hdl.loc.gov/loc.pnp/pp.ggbain

Nationaal Archief (Den Haag), Spaarnestad Photo - www.spaarnestadphoto.nl

National Library of Scotland (Edinburgh) - First World War official photographs - http://digital.nls.uk/first-world-war-official-photographs

RENCY G. , La Belgique et la guerre, Bruxelles, t.1, 1933, pp.38 et 96.

Tasmanian Archives & Heritage Office (TAHO) (Hobart) - www.flickr.com/people/tasmanianarchiveandheritageoffice

Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org

<p>&nbsp;</p>

 

SCHEPPING

Idee, geschrift en documentair zoekopdrachten : Gert DE PRINS, Aline GOOSENS, Marie LEJEUNE, Alexandra MATAGNE -  DG Oorlogsslachtoffers.

Web Concept : Martijn DIERCKX - Craftzing CVBA

Web Design : Petra SELL - Volpelino

Web Development : Blue4You